Loading...

Jsem horolezec, speaker a instruktor

V životě zjistíme, že to není o vrcholu, ale o cestě, kterou absolvujeme.

Hory a expedice

PO CELÉM SVĚTĚ

ZOBRAZIT VÍCE

Teambuilding

NA HORÁCH

ZOBRAZIT VÍCE

Přednášky a projekce

NEJEN O HORÁCH

ZOBRAZIT VÍCE

Můj Instagram

FOTKY A PŘÍBĚHY

SLEDOVAT

Nejnovější články

Z hor, lezení a expedic

  • Ledopád Sopel

Sopel

populární led ve Velické dolině. Výška do 60 metrů, obtížnost WI 2/5. Nástup z [přečíst celé]

Všechny články

Více o mně a mé cestě

Jdu do toho naplno

Jsem český horolezec, instruktor, dobrodruh, cestovatel, fotograf a speaker v jedné osobě. Momentálně žiji se svojí partnerkou v malebném městě Uherský Brod odkud mé cesty do hor startují. Své vysokohorské dobrodružství jsem započal v roce 2018 úspěšným výstupem na nejvyšší horu Jižní Ameriky, zvanou Aconcagua (6 961 m). V Argentině se nám rovněž podařilo vystoupat během krátké periody na čtyři vrcholy přesahující výšku 5000 metrů. Počasí nás pák zastavilo 300 metrů pod vrcholem odlehlé hory Cerro Mercedario (6 720 m).

V roce 2019 jsem na putování po Jižní Americe navázal expedicí do peruánských And. Cílem byl nejvyšší vrchol Peru, Huascarán (6 768 m) a jedna z nejkrásnějších hor na světě, Alpamayo (5 947 m). Skrz počasí a neutichající monzunové období jsme museli operativně řešit náhradní plán. Alpamayo nás pustilo pouze do 5 420 metrů. Následovaly ale úspěšné výstupy na Huarapascu (5 420 m), Ranrapalcu (6 162 m) severní stěnou (NF) a Tocllaraju (6 034 m) západní stěnou (WF) volně čili bez jištění. U poslední zmiňované se nám bohužel skrz množství nestabilního sněhu nepodařilo protlačit až na samotný vrchol. Nezbylo nám nic jiného než celou západní stěnu slézt bez jištění dolů do bezpečí. Tato expedice byla zároveň přípravnou na osmitisícové Makalu (8 485 m). A právě tady jsem si uvědomil, že mám předpoklady na to, abych se mohl o výstup na jednu z nejvyšších hor na světě pokusit.

V roce 2021 jsem měl být součástí české expedice na pátou nejvyšší horu světa Makalu (8 485 m). Osud tomu chtěl jinak a do Nepálu jsem odcestoval sám. Celkem dva a půl měsíce dobrodružství, kdy počasí bylo proti. Nakonec se podařilo vystoupat do 7618 metrů. O rok později jsem se vydal s kamarádem Markem Novotným do Pákistánu, abychom se pokusili vystoupat na nejobávanější osmitisícovku K2 (8 611 m). Tady jsme dostali tvrdou ránu v podobě chybějícího vybavení, které zůstalo na letišti v Londýně. Nevzdali jsme to a bojovali o záchranu expedice. Po dlouhém čekání se nám podařilo nalézt do stěny. Bohužel i tady zasáhl osud. Nemoc a následné ukončení expedice. Z toho všeho jsem si mohl vzít ponaučení. Právě neúspěch je to, co mě nejvíce naučilo.

Píše se rok 2023 a já se vracím na Makalu (8 485 m). Opět ve skromném týmu jednoho jedince. Vše jde podle plánu až do momentu, kdy opět onemocním. Tady se mi však daří úspěšně poprat se zánětem v krku. Po aklimatizaci se tak vydávám na vrcholový pokus a 15. 5. 2023 v 13:46 hod nepálského času stojím na samém vršku Makalu. Sen se stal skutečností. Po bezmála pěti letech tak mohu tuhle knihu uzavřít a s klidem v duši založit. A samozřejmě otevřít další.

Za těch pět let jsem zažil úspěchy, pády, radost, zklamání, ale vše mě formovalo do dnešní podoby. O svých výpravách přednáším po veřejnost, firmy a školy. Rád zavítám i za vámi.

O své první cestě jsem napsal knihu, která brzy spatří světlo světa.

Držím se toho, že jen s vytrvalostí jsme schopni dosáhnout svých cílů.

Makalu se stala kapitolou života po dobu dvou a půl let a stále trvá. Po různých patáliích spojených s Covid-19 se mi nakonec podařilo na jaře roku 2021 vycestovat. Bohužel samotnému, a tak jsem se musel spolehnout pouze sám na sebe. Na své dovednosti, ale i srdce a intuici. Rok 2021 ale nebyl úplně tím ideálním co se počasí týče. Během sezóny přišly z Indie dva cyklóny, proti kterým jsme malí páni. Ve druhém vrcholovém pokusu se mi tak podařilo dosáhnout výšky 7620 metrů a vrchol Makalu stejně jako Dhaulágirí zůstaly bez lidské stopy.

O výstup jsem se pokoušel po 13 letech od posledního Čecha Radka Jaroše a v roce 2023 mám v plánu se vrátit a pokud možno výstup dokončit. Momentálně se ale připravuji na expedici do Pákistánu na druhou nejvyšší horu světa K2. V plánu máme s Markem Novotným vystoupat na vrchol Česenovým pilířem. Tak uvidíme, zda při nás bohové hory budou tentokrát stát.

Najměte si mě

Než jsem se dostal do vysokých hor…

Od dětství se považuji za snílka a člověka, který jde svojí cestou. Přesto jsem již stihl nahlédnout ve svém životě do různých oborů. Po studiích na střední a vysoké škole jsem pracoval ve stavební firmě. Rovněž jsem si vyzkoušel práci na vinicích ve Francií. Nějaký čas jsem strávil v outdoorové společnosti a věnoval jsem se i tomu, co jsem vystudoval. Projektant plynových stabilních hasících zařízení a EPS. V roce 2019 jsem však udělal zásadní rozhodnutí a vsadil to na horolezectví. Na to, co mi v životě doopravdy dává smysl. Někdy je to těžké najít, ale je to o cestě poznávání. O cestě, kdy se stáváme lepším leaderem sebe samého.

Od dětství jsem si prošel různými sporty. Těmi zásadními bylo plavání, kterému jsem se věnoval do mých 15 let. V té době jsem již jezdil na horském kole a přidal jsem k tomu i silniční cyklistiku pod týmem KCK Zlín. Postupně jsem si prokousal cestu k vrcholnému triatlonu, kterému jsem se věnoval do mých 25 let. Na závodech jsem nejen sbíral umístění na nejvyšších příčkách, ale také cenné zkušenosti, které mě formovaly a dopomohli mi k cestě za sny. Byla to úžasná životní etapa, ze které čerpám spoustu poznatků i dnes. Během sportu jsem si ale stále více uvědomoval, že mé srdce je v horách. V prostředí, které je na jednu stranu svobodné, ale je k němu potřeba přistupovat s pokorou a respektem. Zároveň je to prostředí, které mě nutí být lepším člověkem. Nutí mě být lepším leaderem. I drobné chyby zde mohou mít fatální následky, a tak proces učení se a neustálého zdokonalování dovedností je neustálý. Tak jako v životě nebo v businessu. Odměnou jsou mi pak ale zážitky, které mohu předávat dál prostřednictvím přednášek, besed, filmového snímku, knihy nebo rozhovorů.

Našel jsem svůj smysl…

Dlouhá cesta poznání, díky které jsem přišel na to, že hory a věci kolem mi dávají smysl. Je to můj úděl. Ty bláznivé sny, které mám, ze mě dělají lepšího člověka. Není to ale jen o mně, je to Vás. O tom, co Vám předám. Během posledního půl roku jsem přijal smrt za životní partnerku. Jednoho dne i já totiž odejdu. To je fakt, který dříve či později přijmeme. Život totiž není jen o úspěších, ale i o neúspěchu. O negativních emocích, zklamání. O dnech, kdy mám sto chutí s tím praštit. Když se nedaří. Popláču si nad vlastním hrobem, jak já říkám. Ale je to můj smysl života. Něco, co mě naplňuje a vykouzlí úsměv na tváři. A tak vždy najdu cestu, jak z těch negativních věcí udělat pozitivní.

To, co mohu předat dál…

Přednášení, komunikace s lidmi mě naplňuje a neuvěřitelně baví. Na přednáškách se tak můžete dozvědět nejen o cestování a škrábání se na vysoké vrcholky hor, ale také o cestě, která to doprovází. O tom, jak pracuji s negativními myšlenkami a emocemi. O tom, jak důležité je mít tu svojí šťastnou myšlenku a držet se své cesty.

Společně s dětmi na vrcholcích hor…

Od samého mám putování po velehorách spojeno s dětskou onkologií v Brně. I já byl dítě a měl jsem jako dítě sny. Mě a mnohým lidem bylo dopřáno si ty sny splnit, ale jsou mezi námi děti, které takové štěstí nemají. Místo toho každý den svádí boj s krutou nemocí. Proto, pokud mohu, pomocí přednášek, besed nebo prodeje kalendářů se snažím alespoň trochu finančně podpořit léčbu dětí. Společně s Běhy Zlín a firmou Krajčí jsem stál u vzniku benefičního závodu Mikulášský běh s Cyrilem pro Krtka. Od té doby se závod pořádá. Není to ale jen o penězích. Jsem rád, že se mohu s dětmi setkat, povykládat si s nimi a ukázat jim třeba vybavení, které v horách používám. Jejich úsměvy jsou pro mě odměnou. Děti jsou ale i součástí samotných expedic, a to pomocí obrázků a přáníček, které mi nakreslí či napíšou. Navštívili jsme tak společně hory v Jižní Americe a pátou nejvyšší horu světa, Makalu. Některé děti již mezi námi nejsou, ale v mém srdci zůstanou napořád. Pronásledujme své sny. To nás činí šťastnými a lepšími lidmi.

Více o nadaci

E-shop

kniha První krok